Περίπου 100 ηγετικά μέλη της γεωργιανής και της ρωσικής «μαφίας» δίνουν εγκληματικό «παρών» στην Ελλάδα! Η χώρα μας αποτελεί τεράστια «βάση» του οργανωμένου εγκλήματος από την πρώην Σοβιετική Ενωση, από την οποία εκπορεύονται εκατοντάδες εγκληματικές ενέργειες τόσο στο εσωτερικό της όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν είναι μόνον οι χιλιάδες ληστρικές επιδρομές κάθε χρόνο σε σπίτια αλλά και το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών, τσιγάρων και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων ανά τον πλανήτη.

Η Ελλάδα, χωρίς να το γνωρίζει, προκαλεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια δεκάδων χωρών από τρεις μεγάλες διεθνείς εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες ενίοτε προχωρούν και σε «ξεκαθαρίσματα» μεταξύ τους, με δεκάδες φόνους. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αχανείς ΗΠΑ ανησυχούν για τη γεωργιανή μαφία, που φιλοξενεί μόλις δέκα μεγαλοκακοποιούς και η Ελλάδα “κρύβει” δεκαπλάσιο αριθμό χωρίς να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις».

Σε αυτή την ενημέρωση στελεχών της Αστυνομίας φαίνεται να προχώρησαν -όπως αποκαλύπτει η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»- τον τελευταίο καιρό Ρώσοι και Γεωργιανοί αξιωματούχοι για την αποικία Ρώσων κακοποιών, με «στρατηγεία» στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις. Με τους ξένους αξιωματικούς να αναφέρονται σε ένα τεράστιο δίκτυο κακοποιών με εντυπωσιακή οργάνωση, που αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες. Και οι οποίοι έχουν συνεργασία μεταξύ τους και ένα απίθανο δίκτυο πληροφοριών (σ.σ.: από οικιακούς βοηθούς, εργάτες, υπαλλήλους κ.α.) ώστε να εντοπίζουν τους ευάλωτους στόχους αλλά και για να ξεπλένουν χρήμα ακόμη και μέσω μεγάλων επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη που ασχολούνται με τον κατασκευαστικό τομέα, τα πιστωτικά ιδρύματα κ.λπ.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται περίπου 5.000 διαρρήξεις σε σπίτια και 500 ληστρικές επιδρομές επίσης σε κατοικίες, από τις οποίες ποσοστό 30%-40% -και ιδιαίτερα αυτές που προκαλούν τρόμο στους πολίτες με τη χρήση όπλων, ηλεκτρικών σίδερων, άγριες κακοποιήσεις κ.λπ.- δράστες είναι Γεωργιανοί μαφιόζοι. Μάλιστα, αρκετά μέλη τους δεν διστάζουν να προχωρήσουν και σε φόνους στη διάρκεια των ληστειών, όπως αυτή του 67χρονου εστιάτορα στην Υδρα τον Αύγουστο του 2015. Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση της αναφερόμενης απαγωγής και δολοφονίας, στις αρχές Δεκεμβρίου 2008, του 51χρονου καρδιολόγου Επαμεινώνδα Γερασιμόπουλου από το σπίτι του στη Βάρκιζα, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί.

 Σύμφωνα λοιπόν με την ενημέρωση των ελληνικών υπηρεσιών, υπάρχουν τρεις μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις της «γεωργιανής μαφίας». Πρόκειται για το γκρουπ «της Τιφλίδας» με αρχηγό τον διαβόητο Ρώσο μαφιόζο Ζαχαρία Καλάσοφ, «του Κουταΐσι» (περιοχή της Γεωργίας), που κατευθύνεται από τον άλλον αρχιμαφιόζο, τον Ταριέλ Ονιάνι. Και οι δύο παραπάνω ηγέτες της ρωσικής μαφίας θεωρείται ότι κινούν τα νήματα μέσα από τις ρωσικές φυλακές όπου κρατούνται, ενώ έχουν δημιουργηθεί και διάδοχα σχήματα. Επιπλέον έχει δημιουργηθεί και το γκρουπ «των Μεγκρέλιαν» με βάση στην περιοχή Σαμεγκρέλο της ίδιας χώρας και αρχηγό τον Μεράμπ Τσανγβελάντζε που έχει φυλακιστεί στην Ιταλία, αλλά φαίνεται να συνεχίζει και από εκεί να κατευθύνει το «δίκτυό» του. Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα φαίνεται να δημιουργήθηκε σταδιακά από πρώην βαρυποινίτες στις ρωσικές φυλακές, όπου είχαν στρατολογηθεί από τις Αρχές για να ελέγχουν τους πολιτικούς κρατουμένους, αποκτώντας έτσι σιγά σιγά μεγάλη επιρροή. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, τα μέλη της γεωργιανής μαφίας αναπτύσσουν στενή συνεργασία μεταξύ τους, προχωρούν σε νέες στρατολογήσεις με αυστηρά κριτήρια, αποφεύγουν την κοινωνική ζωή και οποιαδήποτε επαφή με πολιτικούς, αστυνομικούς κ.λπ. Απαράβατοι κανόνες για τα μέλη είναι ότι δεν πρέπει να έχουν άλλη επαγγελματική ενασχόληση για να είναι προσηλωμένοι στο «έργο» τους και, αν συλληφθούν, να μην ομολογήσουν ποτέ την ενοχή τους και να μην καταδείξουν συνεργούς τους. Επίσης προβλέπεται και κοινό ταμείο, που το ονομάζουν «Obsniak», υπέρ ενίσχυσης κρατουμένων μαφιόζων, πληρωμής δικηγόρων κ.λπ.

Το 2008 ο αρχηγός της «μαφίας της Τιφλίδας», ο Ταριέλ Ονιάνι ή «Ταρό», κάλεσε σε συγκέντρωση στο γιοτ του πολλά από τα στελέχη των αντίπαλων εγκληματικών ομάδων, προκειμένου να σταματήσει η αλληλοεξόντωση μελών τους. Ομως η ρωσική αστυνομία πληροφορήθηκε τη συνάντηση και έτσι συνελήφθη μεγάλο μέρος κακοποιών, ανάμεσά τους και ο Ονιάνι. Ακολούθησε σειρά δολοφονιών ηγετικών μελών της γεωργιανής μαφίας το 2009 στη Μόσχα, το 2010 στην Αθήνα (στην περιοχή της Βούλας) και πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης. Με πιο σημαντική αυτή του προηγούμενου αρχηγού της «μαφίας του Κουταΐσι», Ασλάν Ουσογιάν ή «Παππού Χασάν», τον Ιανουάριο του 2013 έξω από πολυτελές εστιατόριο στη Μόσχα.

 

Γεύμα σε ξενοδοχείο για νεό αρχηγό

Ενδεικτικό του κομβικού ρόλου της Ελλάδας στη δράση της γεωργιανής-ρωσικής μαφίας είναι το γεγονός ότι όταν έπρεπε να βρεθεί ο αντικαταστάτης του «Παππού Χασάν» (επιλέχθηκε ο Ζαχαρία Κολάσοφ, ο οποίος είχε ήδη συλληφθεί το 2010 από τις ισπανικές αρχές) έγινε σύναξη όλων των Γεωργιανών αρχιμαφιόζων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, χωρίς κανένας Ελληνας αστυνομικός να αντιληφθεί οτιδήποτε. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2012 είχε συλληφθεί στο Καβούρι ένας άλλος σημαντικός συνεργάτης του «Παππού Χασάν» με το ψευδώνυμο «Λίπος», που είχε χαρακτηριστεί από το FBI και τις αμερικανικές αρχές ο πιο επικίνδυνος κακοποιός στον πλανήτη. Τότε μάλιστα υπήρξαν αναφορές ότι υπήρξε χρηματισμός αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη που συνεργάζονταν μαζί του.


Νίκος Δημητριανάκης