Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, χωρίς προηγούμενο στα χρονικά της χώρας, με το οποίο επιδιώκεται ο ασφυκτικός και απόλυτος έλεγχος όλων των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκεται στα συρτάρια του Μαξίμου. Το σχέδιο, που αποκαλύπτει σήμερα η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», καταργεί κάθε έννοια αυτοτέλειας των ανεξάρτητων αρχών ελέγχου σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης και ορίζει την «ενός ανδρός αρχή», χωρίς, μάλιστα, τον παραμικρό έλεγχο. Πρόκειται για μια μεθόδευση, με τη «σφραγίδα» του πρωθυπουργικού επιτελείου, χωρίς μάλιστα να αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση ή να συμμορφώνεται με κάποια «ντιρεκτίβα» της τρόικας, η οποία στο συγκεκριμένο θέμα επέμενε και επιμένει στην ενίσχυση της αυτοτέλειας των ανεξάρτητων αρχών.

Πρόκειται για ένα δημιούργημα που και ο πιο αρρωστημένος εγκέφαλος της σταλινικής περιόδου θα αδυνατούσε να συλλάβει σε όλο του το μέγεθος. Δημιουργεί επί της ουσίας έναν οργανισμό που, με την κάλυψη της «ανεξάρτητης» αρχής, μπορεί να παρεμβαίνει παντού, να ελέγχει τα πάντα, να τροποποιεί τους νόμους που αφορούν όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγχει και να διοχετεύει κατά «το δοκούν» όλες τις εισαγγελικές εντολές, χωρίς όμως να ελέγχεται από κανέναν και να λογοδοτεί πουθενά. Ο οργανισμός αυτός θα ελέγχεται από ένα και μοναδικό άτομο: τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Μαρία Παπασπύρου, που διαδέχτηκε τον κ. Ρακιντζή και είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Η «Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» αποκαλύπτει  τις βασικές διατάξεις του σχεδίου-εκτρώματος.

– Μετατρέπει το Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) με επικεφαλής την κυρία Παπασπύρου σε έναν απόλυτα νέο ελεγκτικό μηχανισμό, ενώ παράλληλα τη διατηρεί και στην ηγεσία της Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ).

– Στην ουσία, κάνει ό,τι θέλει με το προσωπικό των ελεγκτικών σωμάτων, έχοντας τον συντονισμό και την πλήρη εποπτεία τους και παρεμβαίνοντας όποτε και όπως θέλει.

– Ακόμα και στις διαφωνίες, η άποψή της είναι δεσμευτική. Επί της ουσίας, καταργεί την έννοια της διαφωνίας, λειτουργώντας ως απόλυτος κυρίαρχος των ελέγχων.

– Σημαντικό είναι, επίσης, ότι μπορεί να παρεμβαίνει στη λειτουργία όλων των ελεγκτικών σωμάτων με το να εισηγείται στους αρμόδιους υπουργούς προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου για την «εύρυθμη» λειτουργία τους.

Με αυτόν τον τρόπο, κάνει νόμιμη την παρουσία της κυρίας Παπασπύρου ως προέδρου σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

– Επίσης, στις προκαταρκτικές και εισαγγελικές παραγγελίες, τη μόνιμη επιτροπή χειρισμού τους ορίζει η ΓΕΔΔ, της οποίας πρόεδρος είναι η κυρία Παπασπύρου! Αυτή θα χρεώνει και θα παρακολουθεί την πορεία τους. Αναφέρεται επί λέξει στο σημείο 5 του Προεδρικού Διατάγματος: «Στο ΣΟΕΕ λειτουργεί μόνιμη Επιτροπή Χειρισμού των Εισαγγελικών Παραγγελιών για εκτέλεση προκαταρκτικών εξετάσεων, προανακρίσεων που απευθύνονται στα μέλη του ΣΟΕΕ… Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης». Γίνεται κατανοητό και στον πιο αφελή ότι οι εισαγγελικές παραγγελίες θα διοχετεύονται ανάλογα με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

– Τελικά, ποιος ο ρόλος των προϊστάμενων των ελεγκτικών σωμάτων; Επί της ουσίας, καταργεί όλους τους επικεφαλής των ελεγκτικών σωμάτων, ορίζοντας τον εαυτό της ως μοναδικό άτομο που μπορεί να παίρνει και να υλοποιεί αποφάσεις χωρίς κανέναν έλεγχο από οποιονδήποτε. Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος δεν υπάρχει πρόβλεψη για λογοδοσία της σε οποιοδήποτε σώμα.

Η μεθόδευση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα πρωτοφανών κυβερνητικών επιλογών, με στόχο τη φίμωση της κριτικής και του ελέγχου και την αποδυνάμωση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών. Το ερώτημα που αναδύεται τώρα είναι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βάλει την υπογραφή του σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, εφόσον η κυβέρνηση τολμήσει να το προωθήσει.


Newsroom