Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος έχει ξεκινήσει καθώς όλα δείχνουν ότι ο ανασχηματισμός είναι θέμα ωρών. Μάλιστα όπως έγινε γνωστό στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής ειδοποιήθηκε η Βουλή να ετοιμάσει την αίθουσα για την ανακοίνωση.

Τις τελευταίες ώρες έντονες είναι οι διεργασίες, με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει τη λίστα με τα χαρτοφυλάκια, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει σε όλα. «Ακόμα υπάρχουν ανοικτά ονόματα» έλεγαν μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός είναι προσεκτικός στην επιλογή των προσώπων καθώς θέλει να διατηρήσει τις ισορροπίες με βάση τα δεδομένα του Συνεδρίου και τους ισχυρούς πόλους που δημιουργήθηκαν, αλλά και να χρησιμοποιήσει  εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα επιχειρήσει να κλείσει και τα ανοικτά χαρτοφυλάκια.

Πάντως αμετακίνητοι εξακολουθούν να θεωρούνται οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Πάνος Καμμένος, Χρήστος Σπίρτζης, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Κοτζιάς, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν τον Γιώργο Κατρούγκαλο να μετακινείται από το υπουργείο Εργασίας με την Έφη Αχτσιόγλου (στενή συνεργάτης του) να κερδίζει έδαφος για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα της Όλγας Γεροβασίλη, ενώ ο Νίκος Φίλης θεωρείται πιθανό να μείνει στο υπουργείο Παιδείας. Έχει συζητηθεί, ωστόσο ο τομέας των Θρησκευμάτων να αυτονομηθεί και σε αυτή την περίπτωση ο Γιάννης Αμανατίδης θεωρείται ο πιο κατάλληλος .

Αμετακίνητος ή αναβαθμισμένος διατηρώντας σε κάθε περίπτωση την αρμοδιότητα των ΜΜΕ αναμένεται να είναι ο Νίκος Παππάς.

Στο νέο υπουργικό σχήμα δεν αποκλείεται να βρεθούν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Κώστας Μπάρκας, Φώτης Κουβέλης, αλλά και η Λούκα Κατσέλη. Τα επικρατέστερα σενάρια θέλουν ήδη την Λούκα Κατσέλη, να παίρνει θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Σενάριο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε και την παραίτησή της από την  Εθνική  Τράπεζα. Τα ίδια σενάρια «δίνουν» χαρτοφυλάκιο τόσο στον Φώτη Κουβέλη, όσο και στην Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

Κλειστά τα χαρτιά του κρατάει ο πρωθυπουργός για τον Πάνο Σκουρλέτη,  ο οποίος μέχρι και χθες βρισκόταν στην Κοζάνη και δεν είναι ξεκάθαρο αν και ο ίδιος επιθυμεί μετακίνησή του σε άλλο χαρτοφυλάκιο.


Newsroom