Μπορεί να κουτσαίνει και να είναι φυματική η σαρανταποδαρούσα που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά, όπως μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία, το μυριάποδο με το επιστημονικό όνομα «σκολόπενδρα» δεν είναι απλώς σαρκοβόρο, αλλά ανθρωποφάγο, τουλάχιστον αυτό που εκτράφηκε στα άδυτα του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή εκεί όπου σχεδιάστηκε το τρομακτικό πακέτο φορολογικών μέτρων των τελευταίων ετών. Μέτρα που επέφεραν άλλο ένα πλήγμα στα μεσαία εισοδήματα, όπως κυνικά παραδέχθηκαν στη Βουλή τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής του κ. Χουλιαράκης, ο οποίος μίλησε για «συνειδητή υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης». Βέβαια, προέταξαν το επιχείρημα ότι επιχειρούν να ενισχύσουν οικονομικά τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, παρότι, όπως είναι γνωστό, οι άδικοι έμμεσοι φόροι που επέβαλαν πλήττουν κατά κύριο λόγο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Στο πρώτο που πρέπει να σταθεί κανείς είναι η συνολική εικόνα, ο συνολικός απολογισμός όσων συμβαίνουν από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα. Χωρίς να μπορεί να υποτιμήσει κανείς τις αλλεπάλληλες και βίαιες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τις ανατροπές στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα που θα βιώσουν σε μερικά χρόνια οι σημερινοί εργαζόμενοι, λίγο προτού φύγει το 2017, επί συνόλου μέτρων 6,479 δισ. ευρώ, τα 5,084 δισ. ευρώ αφορούν παρεμβάσεις στο σκέλος των εσόδων, κοινώς σε φορολογικά μέτρα! Το 2018, οπότε θεωρητικά εκπνέει το τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ο όγκος των φορολογικών μέτρων ανεβαίνει στα 5,538 δισ. ευρώ.
Αυτό δεν είναι, όμως, το τέλος του μαρτυρίου, καθώς ήδη έχει ψηφιστεί για το 2020 η περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ, από την οποία θα πληγούν κυρίως χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, που προσπαθούν να επιβιώσουν με 500-600 ευρώ το μήνα. Το ύψος των επιβαρύνσεων που φέρνει το «κουτσούρεμα» του αφορολογήτου ανέρχεται στα 2,058 δισ. ευρώ.

Προτού προχωρήσει κανείς στην ανάλυση, δηλαδή στα απίστευτης έντασης, αλλά και… έμπνευσης νέα φορολογικά μέτρα, π.χ. ειδικός φόρος κατανάλωσης στον καφέ και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, θα ήταν χρήσιμο να επισημανθεί ότι ακόμα και στους φόρους που «κληρονόμησε» η σημερινή κυβέρνηση φρόντισε να βάλει τη δική της… πινελιά, εκτινάσσοντας στα ύψη τα φορολογικά βάρη για τα αποκαλούμενα μεσαία εισοδήματα.

Ο ΕΝΦΙΑ έχει χαρακτηριστεί δικαίως ως ένας από τους πιο μισητούς φόρους, αφού ήρθε σε μια περίοδο βίαιων μνημονιακών επιδρομών στα εισοδήματα, με αποτέλεσμα εκατομμύρια φορολογούμενοι να καλούνται να πληρώσουν φόρο ιδιοκτησίας δυσανάλογο με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Η σημερινή κυβέρνηση, αφού έκανε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, καταπίνοντας τις υποσχέσεις περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, φρόντισε να τον κάνει ακόμα πιο σκληρό, με έναν… υποχθόνιο τρόπο. Αν και δεν άλλαξε τον τελικό εισπρακτικό στόχο, «πείραξε» τη δοσολογία και έβαλε στο στόχαστρο τους… έχοντες. Ποιοι ήταν αυτοί; Οσοι είχαν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των… 200.000 ευρώ!!! Ετσι, αφήνοντας αμετάβλητες επί της ουσίας τις «μαϊμού» αντικειμενικές αξίες, έκανε επιδρομή στις μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, κατεβάζοντας το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου και ανεβάζοντας τη φορολογική επιβάρυνση κατά 75.000.000 ευρώ για περίπου 503.000 ιδιοκτήτες, δηλαδή για περίπου 165.000 περισσότερους φορολογουμένους!

Εξίσου σκληρό ήταν το πλήγμα στα μικρομεσαία και μεσαία εισοδήματα από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, με το αναιμικό άλλοθι της στήριξης των αδύναμων, οι οποίοι είδαν, όμως, και το δικό τους αφορολόγητο να συρρικνώνεται. Στα 1,640 δισ. ευρώ ανέρχεται ο όγκος των επιβαρύνσεων από την πρώτη μείωση του αφορολογήτου, τις αλλαγές συντελεστών στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά, οι οποίες έπληξαν κυρίως όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τα 143.000.000 ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλα 283.000.000 ευρώ από την αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Το επιχείρημα περί στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων καταρρέει, αν ανατρέξει κανείς στις ανατροπές που έγιναν στην έμμεση φορολογία. Κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ (1,963 δισ. ευρώ) προέρχονται από τις ανατροπές στον ΦΠΑ, δηλαδή από τις αθρόες μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από τον μεσαίο στον υψηλό συντελεστή, ο οποίος συν τοις άλλοις αυξήθηκε με μοναδική ευκολία στο 24% από το περσινό καλοκαίρι. Φυσικά, αυτές οι αυξήσεις δεν κάνουν διακρίσεις, «χτυπώντας» ακόμα και τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, εξ ου και οι αυξήσεις στην έμμεση φορολογία χαρακτηρίζονται ως πιο άδικες.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΠΙΡΑ

Περί τα 340.000.000 ευρώ είναι και οι επιβαρύνσεις στα καύσιμα και αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν πρόκειται μόνο για αυξήσεις σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, αλλά και για αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, που συνδυάστηκαν με αλλεπάλληλες περικοπές στο επίδομα θέρμανσης. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί κάθε εβδομάδα η Κομισιόν απλώς επιβεβαιώνουν την εικόνα των πανάκριβων καυσίμων σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην περίοπτη τρίτη θέση, πίσω από τη… φτωχή Ολλανδία και την Ιταλία. 

Στον μακρύ κατάλογο των φόρων με υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται οι φόροι στα ασφάλιστρα (65.000.000 ευρώ), ο ήδη αποτυχημένος φόρος στο κρασί (24.000.000 ευρώ), το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση (24.000.000 ευρώ), το τέλος στη σταθερή τηλεφωνία, που «χτυπάει» και το Ιντερνετ (54.000.000 ευρώ), η αύξηση του φόρου στην μπίρα (49.000.000 ευρώ), η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα (142.000.000 ευρώ), ο φόρος στον καφέ (62.000.000 ευρώ) κ.λπ.


Γιώργος Παππούς