Tα Μνημόνια συνεχίζουν να αποτελούν τη μόνιμη εστία της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι και αν έχουν περάσει επτά χρόνια από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στο κλαμπ των μνημονιακών κομμάτων, η κόντρα αυτή καλά κρατεί. Γυρνώντας το ρολόι του χρόνου πίσω, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η ραγδαία άνοδός του μετά το 2011 οφείλεται στον μέγιστο βαθμό στις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου η χώρα να μη χρεοκοπήσει. Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τη ρητορική τους εναρμονίστηκαν πλήρως με το κλίμα της εποχής και αποτέλεσαν τον βασικό υποδοχέα της οργής που υπήρχε στην κοινωνία λόγω των δραστικών περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, προνόμια κ.λπ.

Το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, υπήρξε μια αίσθηση πως από διάφορες πλευρές γίνεται προσπάθεια να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές και οι δύο χώροι να έρθουν πιο κοντά. Οι δηλώσεις της κυρίας Γεννηματά ότι τη χωρίζει άβυσσος από τον κ. Μητσοτάκη δημιούργησε αρχικώς ένα καλύτερο κλίμα στις σχέσεις των δύο κομμάτων. Συνυπάρχουν, άλλωστε, στους κόλπους της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, μια και ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει πλέον ως παρατηρητής. Ρόλο προξενήτρας έχει παίξει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ευρωσοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των δύο κομμάτων. Και μια και ο λόγος για τη συγκεκριμένη εφημερίδα, πολλοί εντάσσουν την έκδοσή της στην προσπάθεια ώσμωσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με στοχευμένη αρθογραφία, συνεντεύξεις και ρεπορτάζ. Εκδότης είναι ο κ. Λιβάνης, πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στενός φίλος του κ. Λαλιώτη, ο οποίος θεωρείται από τους ανθρώπους που στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν -μελλοντικά- σε αυτήν τη «γραμμή».

Στελέχη, δε, του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, μετά τα τελευταία δυσώδη και τις συνομιλίες του Π. Καμμένου με ισοβίτη, μπορεί να μπει σε μεγάλη δοκιμασία, κάνουν δεύτερες σκέψεις. Το θέμα της συνεργασίας των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων έχουν θέσει κατά καιρούς ο Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Χρήστος Σπίρτζης κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι όποιες προσπάθειες για να έρθουν πιο κοντά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σκοντάφτουν στα γεγονότα του παρελθόντος και βάζουν προσώρας πάγο στους σχεδιασμούς του παρασκηνίου. Βεβαίως η κυρία Γεννηματά έχει διαμηνύσει ότι από αυτήν τη Βουλή δεν είναι διατεθειμένη να δώσει καμία χείρα βοηθείας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η σχετική συζήτηση αφορά στο μέλλον. Δηλαδή τι θα συμβεί με τον λεγόμενο «ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ», ανάλογα πάντα με τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη Κεντροαριστερά από τις ψήφους των πολιτών.

 

Τα πάνω κάτω φέρνει ο Γιώργος

Η ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρήθηκε από πολλούς ως ένα κλείσιμο του ματιού προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι από τους πολιτικούς που πιστεύουν στον διάλογο με την Αριστερά, ακόμα και αυτή που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, όμως, ο… Γιώργος Παπανδρέου ήταν η αφορμή της νέας κόντρας μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κυρίας Γεννηματά, και μάλιστα με ανοιχτά μικρόφωνα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη το μεσημέρι, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε ο πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν χοντρές μπηχτές τόσο για το πρώτο Μνημόνιο και το Καστελόριζο όσο και για το ποιος έχει ψηφίσει περισσότερα Μνημόνια. Στην αντιπαράθεση, εξάλλου, μπήκε και ο κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι καταλυτικό ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας έπαιξε «ο φίλος του, ο Κώστας», εννοώντας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

 


του ΑΝΔΡΕΑ Ε. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ [email protected]